SME

Kam vyhodiť

K festivalovej kultúre patrí aj správne triedenie

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Pexels | Pixabay)

Leto je čas festivalov, cestovania a gastronomických zážitkov. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou kultúrnych podujatí – dobroty každého druhu nás lákajú na každom rohu. No horúčavy, ktoré k letu neodmysliteľne patria, zvyšujú riziko možnej kontaminácie potravín. Aby sa z pôžitku nestal problém, je dobré vedieť o prípadných rizikách.

Aj o tom je kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) „Safe2Eat“, ktorú na Slovensku zastrešuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Rovnako dôležité je myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré počas letnej sezóny vzniknú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Festivalový život je v plnom prúde a s ním aj vôňa rôznych špecialít. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry a najmä počas vyšších teplôt je jedlu potrebné venovať zvýšenú pozornosť. V teplom prostredí sa baktérie množia rýchlejšie a potraviny, ktoré nie sú správne skladované či tepelne upravené, môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Bezpečné stravovanie začína pri našich rozhodnutiach

Základom je aj vlastná zodpovednosť. Aj keď spotrebitelia nemôžu ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžu si všímať iné signály.

„Odporúčam pozerať sa pri príprave jedla kuchárovi na ruky. Dôležité je napríklad, aby sa používali oddelené dosky na krájanie a nástroje pre surové mäso, čerstvú zeleninu a hotové produkty, čím sa predchádza krížovej kontaminácii," radí Ing. Petra Vanková, PhD., riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležité je tiež skonzumovať jedlo bez zbytočného odkladu. Nezabúdajme ani na osobnú hygienu - umyté ruky pred jedlom a vyhýbanie sa potravinám, ktoré sú výrazne citlivé na teplotu, sú základom bezpečnej konzumácie.

Z pohľadu zákazníkov je dôležitá transparentnosť prípravy. Foodblogger Daniel Feranec, známy pod menom Čoje, hovorí, že sa riadi vlastnou skúsenosťou: „Vyhľadávam miesta, kde vidím, že sa jedlo pripravuje priamo predo mnou. Dnes si už aj pri streetfoodových stánkoch často všimnem, že si personál napríklad vymení rukavice, v ktorých manipuloval so surovým mäsom a nedotýka sa nimi hotového jedla alebo peňazí. Takéto detaily si veľmi cením.“

Zodpovedný prevádzkovateľ sa podobným situáciám snaží predchádzať. Dôležitá je najmä poctivá príprava a prísne hygienické návyky zo strany predajcov. Musia zabezpečiť chladenie surovín, ktoré ľahko podliehajú skaze a dôkladnú tepelnú úpravu jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Kľúčové je používanie oddelených dosiek na krájanie a nožov pre surové a hotové potraviny, pravidelné umývanie rúk, výmena rukavíc a dezinfekcia pracovných povrchov.

Na vlastnej koži to zažíva aj Tomáš Hortenský, prevádzkovateľ známych Petržalských langošov: „Pri langošoch používame aj suroviny, ktoré si vyžadujú dôsledné chladenie – napríklad smotanu, syr či mäso, ktoré by pre konečný pokrm mohli byť rizikové, preto všetko uchovávame v chlade a pripravujeme vždy až na objednávku. Langoše, ktoré pripravujeme, chutia najlepšie čerstvé a práve vtedy sú aj najbezpečnejšie.“

Správne triedenie patrí k festivalovej kultúre

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode, preto je dôležité myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré vzniknú. „Festivaly každoročne vyprodukujú tony odpadu, a to od plastových obalov cez jednorazové príbory až po zvyšky jedál. Triedenie a používanie udržateľných obalov by dnes už na festivaloch malo byť samozrejmosťou,“ upozorňuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

SkryťVypnúť reklamu

Street food stánky denne vydajú stovky porcií jedál, čo automaticky znamená aj stovky obalov. Mnohé festivaly už preto zaviedli systémy vratných pohárov a predajcovia využívajú kompostovateľné alebo recyklovateľné obaly.

Svoju úlohu zohrávajú aj samotní organizátori, ktorí by mali zabezpečiť prehľadné a dostupné triedenie. Veľký podiel odpadu tvoria práve rôzne príbory, tácky, ale aj obaly od jedál.

„Návštevníkom treba triedenie čo najviac uľahčiť. Na veľkých festivaloch pomáhajú s triedením dobrovoľníci v triediacich staniciach, ktorí vedia návštevníkom poradiť a zároveň dohliadajú na to, aby bol festivalový odpad správne vytriedený,“ hovorí Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK.

K znižovaniu množstva odpadu na festivaloch môže prispieť aj samotný návštevník. Stačí, keď si na festival prinesie opakovane použiteľnú fľašu na vodu, ktorú si možno bezplatne dopĺňať v cisternách s pitnou vodou, alebo vlastný príbor či pohár.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  2. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  2. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  3. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  4. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  5. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí?
  6. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  7. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Čakala voľnosť, prišla prázdnota. Ako ženy zvládajú odchod detí? 5 110
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 629
  3. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 3 397
  4. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 2 479
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov 2 080
  6. Bez nich by elektrina netiekla. 1 727
  7. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 1 717
  8. Keď sa z brigády stane kariéra 1 551
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Triedenie na Slovensku funguje a v mnohých oblastiach sa každoročne zlepšuje.


5

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode.


smeti.sme.sk

Triedenie obalov nemusí byť zložité, stačí si všímať, z čoho sú tieto obaly vyrobené.


V roku 2023 vytvorili Slováci 2,56 milióna ton komunálneho odpadu. V priemere tak vyhodili 472 kilogramov smetí.


TASR
  1. INESS: Zdravotná starostlivosť v USA: Mýtus voľného trhu
  2. Juraj Jevin: Kde je minister financií?
  3. Teodor Dlužanský: Ako Fico suverénne konsoliduje?
  4. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú.
  5. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  6. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  7. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  8. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  1. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 15 811
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 14 109
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 619
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 103
  5. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 11 029
  6. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 964
  7. Ivan Čáni: Kolaborant a vlastizradca Blaha sa už aj strihá kvôli Rusom. 9 260
  8. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 255
  1. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  2. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  3. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  4. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  5. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
  6. Marian Nanias: Problémy na tureckej JE Akkuyu.
  7. Radko Mačuha: Začnú nás stíhať za porušovanie národnej identity?
  8. Radko Mačuha: Už aj Verejné záchody chráni Ústava Slovenskej Republiky.
SkryťZatvoriť reklamu