SME

Kam vyhodiť

K festivalovej kultúre patrí aj správne triedenie

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode.

Ilustračná fotografiaIlustračná fotografia (Zdroj: Pexels | Pixabay)

Leto je čas festivalov, cestovania a gastronomických zážitkov. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou kultúrnych podujatí – dobroty každého druhu nás lákajú na každom rohu. No horúčavy, ktoré k letu neodmysliteľne patria, zvyšujú riziko možnej kontaminácie potravín. Aby sa z pôžitku nestal problém, je dobré vedieť o prípadných rizikách.

Aj o tom je kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) „Safe2Eat“, ktorú na Slovensku zastrešuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Rovnako dôležité je myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré počas letnej sezóny vzniknú.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Festivalový život je v plnom prúde a s ním aj vôňa rôznych špecialít. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry a najmä počas vyšších teplôt je jedlu potrebné venovať zvýšenú pozornosť. V teplom prostredí sa baktérie množia rýchlejšie a potraviny, ktoré nie sú správne skladované či tepelne upravené, môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti.

Bezpečné stravovanie začína pri našich rozhodnutiach

Základom je aj vlastná zodpovednosť. Aj keď spotrebitelia nemôžu ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžu si všímať iné signály.

„Odporúčam pozerať sa pri príprave jedla kuchárovi na ruky. Dôležité je napríklad, aby sa používali oddelené dosky na krájanie a nástroje pre surové mäso, čerstvú zeleninu a hotové produkty, čím sa predchádza krížovej kontaminácii," radí Ing. Petra Vanková, PhD., riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležité je tiež skonzumovať jedlo bez zbytočného odkladu. Nezabúdajme ani na osobnú hygienu - umyté ruky pred jedlom a vyhýbanie sa potravinám, ktoré sú výrazne citlivé na teplotu, sú základom bezpečnej konzumácie.

Z pohľadu zákazníkov je dôležitá transparentnosť prípravy. Foodblogger Daniel Feranec, známy pod menom Čoje, hovorí, že sa riadi vlastnou skúsenosťou: „Vyhľadávam miesta, kde vidím, že sa jedlo pripravuje priamo predo mnou. Dnes si už aj pri streetfoodových stánkoch často všimnem, že si personál napríklad vymení rukavice, v ktorých manipuloval so surovým mäsom a nedotýka sa nimi hotového jedla alebo peňazí. Takéto detaily si veľmi cením.“

Zodpovedný prevádzkovateľ sa podobným situáciám snaží predchádzať. Dôležitá je najmä poctivá príprava a prísne hygienické návyky zo strany predajcov. Musia zabezpečiť chladenie surovín, ktoré ľahko podliehajú skaze a dôkladnú tepelnú úpravu jedál.

SkryťVypnúť reklamu

Kľúčové je používanie oddelených dosiek na krájanie a nožov pre surové a hotové potraviny, pravidelné umývanie rúk, výmena rukavíc a dezinfekcia pracovných povrchov.

Na vlastnej koži to zažíva aj Tomáš Hortenský, prevádzkovateľ známych Petržalských langošov: „Pri langošoch používame aj suroviny, ktoré si vyžadujú dôsledné chladenie – napríklad smotanu, syr či mäso, ktoré by pre konečný pokrm mohli byť rizikové, preto všetko uchovávame v chlade a pripravujeme vždy až na objednávku. Langoše, ktoré pripravujeme, chutia najlepšie čerstvé a práve vtedy sú aj najbezpečnejšie.“

Správne triedenie patrí k festivalovej kultúre

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode, preto je dôležité myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré vzniknú. „Festivaly každoročne vyprodukujú tony odpadu, a to od plastových obalov cez jednorazové príbory až po zvyšky jedál. Triedenie a používanie udržateľných obalov by dnes už na festivaloch malo byť samozrejmosťou,“ upozorňuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

SkryťVypnúť reklamu

Street food stánky denne vydajú stovky porcií jedál, čo automaticky znamená aj stovky obalov. Mnohé festivaly už preto zaviedli systémy vratných pohárov a predajcovia využívajú kompostovateľné alebo recyklovateľné obaly.

Svoju úlohu zohrávajú aj samotní organizátori, ktorí by mali zabezpečiť prehľadné a dostupné triedenie. Veľký podiel odpadu tvoria práve rôzne príbory, tácky, ale aj obaly od jedál.

„Návštevníkom treba triedenie čo najviac uľahčiť. Na veľkých festivaloch pomáhajú s triedením dobrovoľníci v triediacich staniciach, ktorí vedia návštevníkom poradiť a zároveň dohliadajú na to, aby bol festivalový odpad správne vytriedený,“ hovorí Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK.

K znižovaniu množstva odpadu na festivaloch môže prispieť aj samotný návštevník. Stačí, keď si na festival prinesie opakovane použiteľnú fľašu na vodu, ktorú si možno bezplatne dopĺňať v cisternách s pitnou vodou, alebo vlastný príbor či pohár.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 779
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 413
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 325
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 260
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 136
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 3 645
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 889
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 088
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode.


smeti.sme.sk

Triedenie obalov nemusí byť zložité, stačí si všímať, z čoho sú tieto obaly vyrobené.


V roku 2023 vytvorili Slováci 2,56 milióna ton komunálneho odpadu. V priemere tak vyhodili 472 kilogramov smetí.


TASR

Pri záhradkárčení vzniká množstvo odpadu, ktorý často končí v nesprávnom koši.


smeti.sme.sk
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 14 469
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 12 048
  3. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 9 618
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 9 397
  5. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 990
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 204
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 998
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 3 862
  1. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  2. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  3. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  5. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  6. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
SkryťZatvoriť reklamu