Leto je čas festivalov, cestovania a gastronomických zážitkov. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou kultúrnych podujatí – dobroty každého druhu nás lákajú na každom rohu. No horúčavy, ktoré k letu neodmysliteľne patria, zvyšujú riziko možnej kontaminácie potravín. Aby sa z pôžitku nestal problém, je dobré vedieť o prípadných rizikách.
Aj o tom je kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) „Safe2Eat“, ktorú na Slovensku zastrešuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Rovnako dôležité je myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré počas letnej sezóny vzniknú.
Festivalový život je v plnom prúde a s ním aj vôňa rôznych špecialít. Street food sa stal neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry a najmä počas vyšších teplôt je jedlu potrebné venovať zvýšenú pozornosť. V teplom prostredí sa baktérie množia rýchlejšie a potraviny, ktoré nie sú správne skladované či tepelne upravené, môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti.
Bezpečné stravovanie začína pri našich rozhodnutiach
Základom je aj vlastná zodpovednosť. Aj keď spotrebitelia nemôžu ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžu si všímať iné signály.
„Odporúčam pozerať sa pri príprave jedla kuchárovi na ruky. Dôležité je napríklad, aby sa používali oddelené dosky na krájanie a nástroje pre surové mäso, čerstvú zeleninu a hotové produkty, čím sa predchádza krížovej kontaminácii," radí Ing. Petra Vanková, PhD., riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Dôležité je tiež skonzumovať jedlo bez zbytočného odkladu. Nezabúdajme ani na osobnú hygienu - umyté ruky pred jedlom a vyhýbanie sa potravinám, ktoré sú výrazne citlivé na teplotu, sú základom bezpečnej konzumácie.
Z pohľadu zákazníkov je dôležitá transparentnosť prípravy. Foodblogger Daniel Feranec, známy pod menom Čoje, hovorí, že sa riadi vlastnou skúsenosťou: „Vyhľadávam miesta, kde vidím, že sa jedlo pripravuje priamo predo mnou. Dnes si už aj pri streetfoodových stánkoch často všimnem, že si personál napríklad vymení rukavice, v ktorých manipuloval so surovým mäsom a nedotýka sa nimi hotového jedla alebo peňazí. Takéto detaily si veľmi cením.“

Zodpovedný prevádzkovateľ sa podobným situáciám snaží predchádzať. Dôležitá je najmä poctivá príprava a prísne hygienické návyky zo strany predajcov. Musia zabezpečiť chladenie surovín, ktoré ľahko podliehajú skaze a dôkladnú tepelnú úpravu jedál.
Kľúčové je používanie oddelených dosiek na krájanie a nožov pre surové a hotové potraviny, pravidelné umývanie rúk, výmena rukavíc a dezinfekcia pracovných povrchov.
Na vlastnej koži to zažíva aj Tomáš Hortenský, prevádzkovateľ známych Petržalských langošov: „Pri langošoch používame aj suroviny, ktoré si vyžadujú dôsledné chladenie – napríklad smotanu, syr či mäso, ktoré by pre konečný pokrm mohli byť rizikové, preto všetko uchovávame v chlade a pripravujeme vždy až na objednávku. Langoše, ktoré pripravujeme, chutia najlepšie čerstvé a práve vtedy sú aj najbezpečnejšie.“

Správne triedenie patrí k festivalovej kultúre
Festivalová pohoda by mala ísť ruka v ruke s ohľaduplnosťou k prírode, preto je dôležité myslieť na životné prostredie a zodpovedne nakladať s odpadmi, ktoré vzniknú. „Festivaly každoročne vyprodukujú tony odpadu, a to od plastových obalov cez jednorazové príbory až po zvyšky jedál. Triedenie a používanie udržateľných obalov by dnes už na festivaloch malo byť samozrejmosťou,“ upozorňuje Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

Street food stánky denne vydajú stovky porcií jedál, čo automaticky znamená aj stovky obalov. Mnohé festivaly už preto zaviedli systémy vratných pohárov a predajcovia využívajú kompostovateľné alebo recyklovateľné obaly.
Svoju úlohu zohrávajú aj samotní organizátori, ktorí by mali zabezpečiť prehľadné a dostupné triedenie. Veľký podiel odpadu tvoria práve rôzne príbory, tácky, ale aj obaly od jedál.
„Návštevníkom treba triedenie čo najviac uľahčiť. Na veľkých festivaloch pomáhajú s triedením dobrovoľníci v triediacich staniciach, ktorí vedia návštevníkom poradiť a zároveň dohliadajú na to, aby bol festivalový odpad správne vytriedený,“ hovorí Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK.
K znižovaniu množstva odpadu na festivaloch môže prispieť aj samotný návštevník. Stačí, keď si na festival prinesie opakovane použiteľnú fľašu na vodu, ktorú si možno bezplatne dopĺňať v cisternách s pitnou vodou, alebo vlastný príbor či pohár.