SME

Kam vyhodiť

Slováci vyprodukovali na hlavu takmer 100 kg potravinového odpadu ročne

Na jedného Slováka pripadá ročne 99 kg potravinového odpadu. Až dve tretiny pochádzajú z domácností.

Nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách EÚ vzniká potravinový odpad prevažne v domácnostiach.Nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách EÚ vzniká potravinový odpad prevažne v domácnostiach. (Zdroj: SITA/AP)

Na jedného Slováka pripadá ročne 99 kg potravinového odpadu, z toho až dve tretiny pochádzali z domácností. Tieto údaje vyplynuli z najaktuálnejších dát, ktoré Eurostat uverejnil za rok 2021.

Analýza konkrétne uviedla, že na Slovensku sme v roku 2021 vytvorili 537-tisíc ton potravinového odpadu, čo v prepočte na jedného obyvateľa predstavuje 99 kg takéhoto odpadu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domácnosti z neho vyprodukovali až 67 %, čo predstavovalo 66 kg na obyvateľa. Zvyšných 33 %, teda 33 kg na hlavu, tvoril potravinový odpad vytvorený v prvovýrobe (4 %), v potravinárskom priemysle (23 %), v maloobchode alebo pri distribúcii (3 %) a v stravovacích zariadeniach (2 %).

SkryťVypnúť reklamu

Najmenej potravín vyhadzujú v Slovinsku

Eurostat zároveň revidoval dáta aj za rok 2020, kde si Slovensko medziročne polepšilo, nakoľko produkcia potravinového odpadu poklesla oproti roku 2020 o 7 kg na osobu.

Podľa dát Eurostatu z rokov 2020 a 2021 najviac potravinového odpadu pripadalo na jedného Cyperčana, a to až 397 kg. Nasledovali Belgicko a Dánsko (262 a 230 kg na obyvateľa).

Vo všetkých troch spomínaných ekonomikách sa pod vysoké čísla podpísal potravinový odpad pochádzajúci z výroby potravín. Naopak, najmenej potravinového odpadu pripadalo na hlavu v Slovinsku (68 kg) a v Chorvátsku (71 kg). Slovensku patrila v tomto pomyselnom rebríčku siedma priečka zospodu.

Najviac vyhadzujú domácnosti

Analytička Eva Sadovská uviedla, že nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách EÚ, vzniká potravinový odpad prevažne v domácnostiach. Najčastejšie ide o chlieb a pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj o nerozbalené potraviny.

SkryťVypnúť reklamu

Sadovská dodala, že väčšina Slovenska už triedi kuchynský bioodpad (KBO) vyše dva a pol roka. Povinnosť zaviesť triedený zber KBO sa dodnes netýka tých samospráv alebo ich častí, ktorých domácnosti bioodpad z kuchyne na 100 % kompostujú.

„Cieľom tohto opatrenia bolo minimalizovanie, ideálne až odstránenie kuchynského bioodpadu zo zmesového komunálneho odpadu. Dôvod je prioritne environmentálny. Ak takýto odpad skončí na skládkach, stáva sa významným znečisťovateľom a tvorcom skleníkových plynov,“ doplnila Sadovská.

Súvisiaci článok Kuchynský BIOODPAD – ako ho triediť a prečo? Čítajte 

Netriedime poctivo

Podľa Jána Chovanca, generálneho riaditeľa Zväzu odpadového priemyslu, sa slovenské domácnosti síce triedeniu kuchynského bioodpadu nebránia, ale zatiaľ netriedia naplno, a tak časť bioodpadu z kuchyne končí aj naďalej v čiernych nádobách určených pre zmesový komunálny odpad.

SkryťVypnúť reklamu

„Vytriedený KBO často obsahuje zvyšky mikroplastov, napríklad z obalov. Draho vyzbieraný kuchynský bioodpad tak nekončí vždy v bioplynovej stanici alebo v kompostárni, ale na skládkach alebo načierno na poliach. Niektoré lokality majú zase problémy s nedostatkom zariadení na spracovanie, a preto je ich bioodpad často prepravovaný neprimerane ďaleko, aj stovky kilometrov. To nie je ani ekonomicky a ani environmentálne správne riešenie,“ zhrnul Chovanec.

Odborníci upozornili aj na príliš prísnu reguláciu týkajúcu sa triedeného zberu KBO. „Náklady spojené so zberom a spracovaním kuchynského odpadu patria k najdrahším položkám v odpadovom hospodárstve miest a obcí. Rozhodovanie o najlepšom systéme zberu kuchynského odpadu by preto malo ostať výhradne na samosprávach, zberových spoločnostiach a koncových zariadeniach na spracovanie odpadu,“ skonštatoval na záver Chovanec.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Kuchynský odpad treba vhadzovať do kontajnera v zaviazanom vrecku, inak bude lákať hlodavce Čítajte 

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Súvisiace témy: Ekologická domácnosť
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 665
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 889
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 484
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 690
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 343
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 731
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 444
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 207
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pri záhradkárčení vzniká množstvo odpadu, ktorý často končí v nesprávnom koši.


smeti.sme.sk

Správca zálohové systému pripomenul, že 18. marec je Svetovým dňom recyklácie.


SITA

Začiatok roka 2025 bol na Slovensku mimoriadne náročný, keďže počet prípadov chrípky a akútnych respiračných ochorení prudko vzrástol.


SITA

Jednorazové plasty patria medzi najčastejšie druhy plastového odpadu v oceánoch a predstavujú hrozbu pre morské živočíchy.


smeti.sme.sk
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 25 976
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 765
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 075
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 753
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 888
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 276
  7. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 6 451
  8. Peter Franek: Pán Šaško a HLAS - ďakujeme. 5 685
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu