SME

Kam vyhodiť

Efektívne objednávať, výrazne zlacniť a nakoniec darovať. Čo s potravinovým odpadom?

Väčšina odpadu vzniká v domácnostiach.

Mäso môžete kúpiť s výraznou zľavou zväčša po víkende.Mäso môžete kúpiť s výraznou zľavou zväčša po víkende. (Zdroj: BILLA)

Rohlíky či čerstvý chlieb podvečer, jogurty pár dní pred koncom spotreby či nevábne ovocie alebo zelenina. Tieto potraviny najčastejšie zostávajú na pultoch reťazcov. Zbaviť sa ich snažia najskôr výraznými zľavami. Čo sa nepredá a ešte sa dá zjesť, putuje do Potravinovej banky Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak viete, čo chcete v najbližších dňoch raňajkovať, uvariť na obed či večeru a zbehnete na nákup v príhodnom čase, môžete ušetriť. Potraviny, ktorých sa reťazce potrebujú zbaviť, totiž predávajú s veľkými zľavami. Napríklad mäso viete výhodnejšie kúpiť po víkende, čerstvé pečivo podvečer.

SkryťVypnúť reklamu

Platí však, že nákup by ste si mali premyslieť a do košíka vložiť naozaj len to, čo ste schopný zjesť. Aby nakoniec výhodne nakúpené potraviny neskončili v koši u vás doma. Veľké obchodné reťazce totiž zdôrazňujú, že väčšina potravinového odpadu vzniká v domácnostiach.

Efektívne objednávať

Predchádzať v čo najväčšej miere vyhadzovaniu potravín sa snažia reťazce hneď na úvod – pri ich objednávaní na pulty v obchodoch. Na jednej strane sa musia snažiť čo najlepšie odhadnúť správanie sa zákazníkov – čo sa však málokedy dá na sto percent. Na strane druhej im chcú ponúknuť všetko, čo si potrebujú a chcú nakúpiť.

"Zlepšujeme procesy, aby sme objednávali čo najpresnejšie počty potravín, najmä čerstvých výrobkov. Tak minimalizujeme prebytok potravín v každodennej prevádzke," uviedol Tomáš Bezák, hovorca Lidlu.

SkryťVypnúť reklamu

Optimalizovať čo sa dá

Obchody sa snažia optimalizovať objednávanie, sortiment aj prezentáciu tovaru. "Množstvo odpísaných potravín sa snažíme znížiť aj vykladaním tovaru podľa metódy FIFO (first in, first out – prvý dnu, prvý von – pozn. red.), výpredajom potravín pred dátumom spotreby so zľavou 25 až 50 percent, systematickou kontrolou dátumu spotreby a tiež kontrolou skladových zásob v predajni," vymenovala niektoré z opatrení, ktoré robia v reťazci Billa jeho hovorkyňa Kvetoslava Kirchnerová.

Súvisiaci článok Každoročne sa na planéte vyrobí vyše 400 miliónov ton plastov. Recykluje sa desať percent Čítajte 

V Tescu okrem správne nastavených procesov využívajú aj inovácie. "Napríklad zavedením aplikácie Foodiverse, ktorá pomáha všetkým obchodom a organizáciám lepšie komunikovať a efektívnejšie preberať nepredané potraviny," skonštatovala Mária Zerzanová, hovorkyňa Tesca na Slovensku. Reťazcu sa tak minulý rok podarilo prerozdeliť 93 percent nepredaných potravín vhodných na ľudskú konzumáciu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAGZ2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Obchod a nakupovanie

Francúzsky minister financií Éric Lombard.

Predĺženie termínu pripúšťajú aj Spojené štáty.


TASR
Ilustračné foto

Nezhody sú pri dovozných clách na automobilové komponenty, oceľ a poľnohospodársky tovar.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 683
  2. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 6 528
  3. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 209
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 391
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 180
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 3 971
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 761
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 094
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Triedenie obalov nemusí byť zložité, stačí si všímať, z čoho sú tieto obaly vyrobené.


V roku 2023 vytvorili Slováci 2,56 milióna ton komunálneho odpadu. V priemere tak vyhodili 472 kilogramov smetí.


TASR

Pri záhradkárčení vzniká množstvo odpadu, ktorý často končí v nesprávnom koši.


smeti.sme.sk

Správca zálohové systému pripomenul, že 18. marec je Svetovým dňom recyklácie.


SITA
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 13 490
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 11 528
  3. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 926
  4. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 6 873
  5. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 5 440
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 4 987
  7. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 4 034
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 961
  1. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  2. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  3. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  4. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  5. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  6. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  7. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  8. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
SkryťZatvoriť reklamu